LARM Radio

Audio Research Archive

Danmarks Radio

Danmarks Radio, tidligere Statsradiofonien, er en statsejet dansk medievirksomhed med 'public service'-forpligtelse. Statsradiofonien blev grundlagt den 1. april 1925, og man sendte 'Pressens Radioavis' for første gang i 1926.

| Subscribe in iTunes

Livereporter i Indre By - Del 1

Ole Fugl Hørkilde

Del 1 af 4. Under LARMs arrangement under Forskningens Døgn 2012 i Rundetårn vandrede LARM's reporter, Ole Fugl Hørkilde, rundt med mikrofon i Indre Bys gader og stræder. På udstillingsplatformen i Rundetårn afspillede livereportagen, så arrangementets besøgsende kunne stå og skue ud over København, hvor de kunne lytte til livet i gaderne, mens mørket sænkede sig over byen. En gammel ElectroVoice reportagemikrofon var tilsluttet en smartphone og gennem en app sendte telefonen et livesignal ud som en streaming. Det er den rå optagelse af denne livestreaming du lytter til her, som er en dokumentation af eventen. Dermed var det et eksperiment i en ny type liveradio og kvaliteten er derfor svingende.

Embed
Download

Jinglen - Det lydlige bogomslag

Ole Fugl Hørkilde

Torben Sangild er formodentlig verdens første jingleforsker. Sangild er tilknyttet LARM-projektet og er forsker på halv tid i jingler fra DR's radioflade. I indslaget introducerer han sin forskning og der citeres fra følgende DR-programmer: Weekendhytten (1949), Radioavisen (1977, 1991, 2000), Sproglaboratoriet (2010), Kulturkontoret (2008).

Embed
Download

Med Klavs i DR-arkivet #7

Jacob Thøgersen

Lakplader var det optageformat som Danmarks Radio benyttede i 1930’erne og 40’erne indtil spolebåndet overtog i 1950’erne. Lakpladerne ligner gamle 78’ere som dem man stadig kan finde på loppemarkeder, men de er ikke støbte kopier som 78’erne, men unikke originaloptagelser.I denne udsendelse fortæller Klavs fra DR’s arkiv om sin tid som militærnægter. Hans opgave var at registrere og ordne alle de gamle lakplader, som lå hulter til bulter i DR’s arkiv på Islands Brygge.

Embed
Download

Med Klavs i DR-arkivet #4

Jacob Thøgersen

Lytterapporterne fortæller hvad samtiden mente om de optagelser der er bevaret, eller oftere ikke bevaret. Der er 25 meter bilagsmapper og dem er Klavs glad for. De fortæller nemlig hvilke udsendelser der også har været sendt i DR, men som altså ikke længere findes. – og så kan Klavs bruge dem som håndfaste beviser for at visse udsendelser bare ikke findes, når en emsig DR-medarbejder, eller en nysgerrig forsker, trygler ham om at finde en bestemt udsendelse.

Embed
Download

Med Klavs i DR-arkivet #3

Jacob Thøgersen

I den her udsendelse fortæller Klavs om hvilken slags udsendelser man kan finde i DR-arkivet. Det giver et spændende indblik i hvad man i tidligere tider har fundet det værd at gemme for eftertiden, og hvad man har vurderet var værdifuldt nok til at ofre dyre optagemedier på.

Embed
Download

Med Klavs i DR-arkivet #2

Jacob Thøgersen

I den her udsendelse fortæller Klavs lydbåndet og om nogle af de ældste båndoptagelser i arkivet, og også om radioteatrets tidlige sæbeopera ”Familien Hansen”. Derudover fortæller han hvordan det gik til at et bånd fandt fra dagens radioproduktion til den arkivplads hvor den forhåbentlig kan findes i dag.

Embed
Download

Syng i den blå: Reportage fra Krogerup Højskole

Jeppe Greve

Denne reportage tager dig med ind i et stykke levende dansk kulturarv. Vi skal se og høre et centralt stykke af den danske nationalidentitet. Et stykke dansk kulturhistorie, som igennem 18 redigeringer siden 1894, er udgivet i over 2,5 millioner eksemplarer. Det er et stykke kulturarv der gennem 572 udvalgte sange, repræsenterer en folkehøjskole i forhandlingen mellem tradition og fornyelse: fra salmer til pop, fra Viser til Rock, fra Carl Nielsen til Tim Christensen, og fra Grundtvig til Sebastian. Det er naturligvis den danske Højskolesangbog, der er tale om. I reportagen møder vi Bjarne Hald, som er lærer på Krogerup Højskole. Han vil fortælle om sit forhold til højskolebevægelsen, og i særdeleshed om sit forhold til højskolesangbogen.

Embed
Download

Med Klavs i Radioarkivet #1

Kathrine Andersen

Hvor går de døde programmer hen? Radio har i den grad været et tidsbundet medium. Hvis man ville høre et program måtte man være på den rigtige frekvens på det rigtige tidspunkt. Men nogle programmer har fået evigt liv. Visse radioprogrammer - visse tidsudsnit - er blevet gemt og arkiveret. I denne række af indslag er LARM på besøg i DR's fjernarkiv, radioudsendelsernes Valhal, for at se samlingerne og høre deres historier. Det er arkivar Klaus Henrik Lund der viser rundt i det 800 kvadratmeter store arkiv.

Embed
Download

Ret til lyd

Ea Ørum

Indslaget her gør dig klogere på de spørgsmål, der angår rettigheder og lyd, og som lige nu nager LARM. LARM er lyd, og denne ejes af nogle – ofte mere end én, og det skaber problemer. For ligesom en forsker ikke kan gå ind i et hus, fordi han eller hun synes, det er en interessant ejendom, så kan LARM heller ikke gå ind i arkiverne kvit og frit, og lyden kan slet ikke distribueres. - Det koster! Lige nu er der forhandlinger i gang, og det er endnu uvist, hvad det vil koste at købe sig adgang. Prisen er især afhængig af hvor mange, der skal have adgang til lydarkivet, CHAOS.

Embed
Download